Artist: Curren$y

Artist är artiklar om Gatans åsikter och upptäckt om vissa artister, en brief historia och mina tips om denna kommer finnas i dessa.


The Planes

50 cent sammanfattade hiphop 2011genom att säga att ”It was the year of the junkie”. Weed rap hade inte fått så mycket speltid och uppmärksamhet sen Red n Meth var som störst, denna renässans berodde främst på två artister: Wiz Khalifa och Curren$y. Wiz har efter Black and Yellow blivit sjukt stor och når nu för tiden mainstream Amerika, så bli inte förvånad om många redan har hört talas om han. Men Curren$y the Spitta då? För de som följer hiphop är redan bekant för många andra icke så.

Om bandet backas några år så var roligt nog Spitta den stora av de två, han hängde med sin New Orleans partner Lil Wayne och fick lagom med uppmärksamhet eftersom han dödade nätet med en sjuk mängd låter. Någon Young Money blev det inte och Curren$y gick vidare och började göra sin egen grej först ett misslyckat band med skateboardaren Terry Kenny (Fly Society) och senare vad som nu är känt som The Jets.

Det som inte misslyckades dock var hans enorma arbetsmoral, han fortsatte att släppa låtar men denna gång bättre paketerade i hela mixtapes. Ett tag var det ett nytt band varje månad och om man inte var försiktig var ens hela bibliotek stinkande av gräs. För gräs är just vad det handlar om, gräs och en avslappnad livsstil. I en period där all hiphop var high fashion och hektiskt hittade Spitta en nisch för oss som vill chilla och bara köra runt utan något mål. Gräspratat varvades med skryt som leveras på ett genuint och underhållande sätt och kanske är det just att man vet att han är junkie som de löjligaste replikerna funkar. Som han säger själv i låten i Get It Ya Self (från debutalbumet This ain’t no mixtape)

Good morning, here’s a mixtape and a expresso

Men han gled fortfarande under radarn för många och det var  först när han kombinera sina talanger med hans nya vän och partner Wiz Khalifa för mixtapen How Fly (länk längst ner) som saker börja ske på riktigt. Dessa tvås karriärer gled väldigt länge bredvid varandra och många av deras fans överlappade. Wiz har alltid varit den lite mer hypade och flashiga medan Curren$y var den coola killen i bakgrunden som chillade. Deras stilar komplettera varandra perfekt. Mixtapen är en classic och kan fortfarande spelas från start till slut (och sen på repeat igen) utan några hopp. Om det är två låtar som sammanfattar den är det The Planes (min personliga favorit, lyssna lägst upp) och Drunk Dialing, första med ett slow gungande ljud som gör att man glider iväg tills solen kommer upp och Drunk Dialing är den andra sidan av grabbarna, mer lättsam och upptempo för 2 killar som lever ungdomslivet.

Här skiljer sig dock deras karriärer med att Wiz strax efter fick sin stora hit och drog iväg medan Spitta höll sig kvar ”underground” (notera dock att han säljer ut allt han spelar) och fortsatte att leverera mixtapes, dock märktes det att hans approach hade mognat ännu mer och han tog ett move från old school och började släppa kollektiv av arbeten med en producent. Detta resulterade i projekt som lät enhetliga och gick emot vad alla andra gjorde med att jobba med vem som var het just då.

Guldklimpen är projektet med Alchemist som släpptes förra året, Couvert Coup (kolla längst ner). 10 låtar från kanske en av de bästa producenterna just nu, varken artisten eller producenten har fått den där stora mainstream succén för att de vill göra sin egen grej. Och det är kanske därför skiten låter så jävla bra. 10 grymma beats tvingande Curren$y att komma med skarpt flow och verser på högsta växeln. Min personliga favorit är låt nr 6 Scottie Pippens feat Freddie Gibbs.

Denna mixtape tillsammans med hans övriga arbete med b.la. soulfulla McKenzie Eddy (assistent till Dame Dash av alla saker)

ledde till ett joint venture med Warner där han han sitt eget systermärke Jet Life. Senaste året har han bland annat jobbat med att få ut två av sina egna artiser Young Roddy och Trademark da Skydiver. Tillsammans har trion gruppen The Jets. Det är kul att se en kille vara sig själv från början tills nu och han visar att du kan vara dig själv bara du jobbar hårt och hittar din nisch.

Det kommer tyvärr inte komma något How Fly 2… men grabbarna har kokat ihop ett band under ett annat namn som kommer släppas snart. Notera dock att låtarna som är representerade här är mina personliga favoriter, dessa råkar vara ganska lågmilda och riktiga stoner låtar, det ska dock nämnas att Curren$y har flows för flera olika stilar och därför rekommenderar, snarare kräver, jag att du direkt efter punkten kollar länkarna nedan och lyssnar igenom lite av hans grejer ASAP.

Missa inte: How Fly (mixtape), Couvert Coupe (mixtape/EP), This Ain’t No Mixtape, Pilot Talk 2, The Stoned Immaculate, Jet Life to the Next Life
Skippa: Inte mycket men några av hans tidigare grejer (förutom det som är nämnt ovan) är hit or miss.
Sista tanken: Om inte denna snubbe får lugn cancer kan de låta dina barn röka utan att vara orolig. Hur jag skrev artikeln utan något puff är ett under.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: